SGK’ nın “Eksik Eczacı İndirimi” Nedeniyle Uyguladığı Haksız Kesintiler

SGK’ nın “Eksik Eczacı İndirimi” Nedeniyle Uyguladığı Haksız Kesintiler

Son dönemde; birçok eczacıya SGK, “eksik eczacı indirimi” uygulandığı iddiasıyla tebligat göndermekte, hak edişlerin mahsup edileceğini yani kesinti yapılacağı, bildirilmektedir. Yazı içeriği şu şekildedir:

“Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol’ de değişiklik yapan 28.04.2023 tarihli 2023/ 1 sayılı Ek Protokol uyarınca, Ekim 2022 ile Nisan 2023 fatura dönemlerinde Kurumumuza …………… TL tutarında eksik eczacı indirimi uyguladığınız ve toplamda ……….. TL tutarında fazla reçete hizmet bedeli fatura ettiğiniz tespit edilmiş olup toplam ………. TL’ nin ödeme tarihi itibariyle hesaplanacak yasal faizi ile birlikte öncelikle Kurumumuzda bulunan alacaklarınızdan mahsup edileceği; alacaklarınızın yeterli olmaması halinde yasal yollardan tahsil edileceği hususunda, bilginizi rica ederim.”

Bilindiği üzere, eczacı iskontosu yani ilaçta kamu kurum iskontosu uygulaması, Sosyal Güvenlik Kurumunun ilaçlarda satış fiyatı üzerinden ilaç firmalarından ek iskonto istediği ve bu iskonto oranının da Sağlık Uygulama Tebliği'ne istinaden belirlenerek Kurum Medula sistemine yansıtıldığı bir uygulamadır.

Protokolün 3.4 maddesi ile, Eczacının Kuruma yaptığı indirim oranı bir önceki yıl satış hasılatı (KDV hariç) üzerinden;

1.701.000 TL'ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 0 indirim,

1.701.000 TL’den 2.126.250 TL’ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 0,75 indirim,

2.126.250 TL’den 2.551.500 TL’ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 1,30 indirim,

2.551.500 TL’den 3.572.100 TL’ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 1,60 indirim,

3.572.100 TL’den 4.252.500 TL’ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 2,25 indirim,

4.252.500 TL’nin üzerinde satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 2,50 indirim uygulanacağı belirlenmiş olup, bir önceki yıl satış hâsılatı olmayan ve yeni açılan eczaneler için ise en düşük indirim oranı ve en yüksek hizmet bedeli uygulanacağı belirlenmiştir.

Hemen belirtmek gerekir ki; eczacı, indirim oranına, miktarına müdahale edememekte; MEDULA sistemi tarafından bu bilgiler çekilmektedir. Burada oluşan sorunun temelince covid pandemisi nedeniyle sözleşmelerin geç imzalanmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle; hasılat miktarı doğru şekilde hesaplanamamaktadır. SGK; da eksik eczacı indirimi uygulandığı, iddiasıyla kesinti yapmaktadır. Halbuki eczacı tarafından değil kasten ihmali dahi bir durum söz konusu olmayıp sorumluluk, sözleşmenin bizatihi geç imzalanmasından kaynaklanmaktadır. Ancak, SGK; kendi kusurundan kaynaklanan sorumluluğu eczacılara yüklemekte daha doğru bir ifadeyle kendi kusurundan hak ve menfaat elde etmeye çalışmaktadır. Bu durum ise kötü niyetli bir uygulama olup hiçbir evrensel hukuk düzeni kötü niyeti korumaz!

Bu noktada yapılacak olan dava açmak ve kesintinin yapılmasına engel olmak adına ihtiyati tedbir kararı almak olmalıdır.

 

Saygılarımla

                                                                                   Av. Filiz Tolgay Kılıç

Eczane - SGK Davaları

SGK’ nın “Eksik Eczacı İndirimi” Nedeniyle Uyguladığı Haksız Kesintiler RAPOR VE REÇETELERİN, NASIL VE NE ŞEKİLDE SAHTE OLARAK DÜZENLENDİĞİ İSPAT EDİLMEKDİKÇE; ECZACIYA, CEZA VERİLEMEZ VERESELİ İŞLETİLEN BİR ECZANENİN, ECZACININ VEFATI TARİHİNDE REŞİT OLAN ÇOCUCU 5 YIL İÇİNDE YANİ VERESELİ İŞLETİLME SÜRESİ İÇİNDE ECZACILIK EĞİTİMİNE BAŞLARSA VERESELİ İŞLETİLME SÜREDİ DEVAM EDECEK MİDİR? Anayasa Mahkemesi Eczacılara Sanat İcrasından Men (Meslekten Men) Cezası Veren 6643 Sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunun 30. Maddesi’ ni Anayasaya Aykırı Bularak İptal Etti!!! Peki ya Bundan Sonra İlaç Alım Protokolündeki Cezai Şart Koşullarının Yüksek Mahkeme Kararları Işığı Altında Değerlendirilmesi SGK’ nın Kota Aşımı Nedeniyle Eczaneye Ödemediği Reçete Bedelleri Nasıl Geri Alınır? Valcyte Tablet Nedeniyle SGK Eczaneden Kesinti Yapabilir Mi? Eczanenin Nakli İçin Başvurulduğunda Muvazaa Nedeniyle Nakle Onay Verilmezse Eczaneler Ve Eczacılar Hakkında Kanununa Aykırılık ve İspençiyari Ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununa Aykırılık Nedeniyle Eczacı Aleyhine Kesinlen İdari Para Cezalarına Karşı Açılan Dava Ve Emsal Mahkeme Kararı MEDULA’ nın Onay Vermesi İşlemine Güvenerek İlacı Hastaya Veren Eczacının Kusuru Olmadığına Dair Yargıtay Kararı SGK’ nın; Yabancı Uyruklu Hastalara Verilen Reçete Bedelini Hastanın Kronik Hastalığının Sigortalı Tescil Tarihinden Önce Mevcut Olması Başka Bir Deyişle 5510 Sayılı Kanunun 64/1-C Maddesi Kapsamında Eczanelerden Yapmış Olduğu Kesintilere Karşı Açılan Dava Ve Emsal İhtiyati Tedbir Kararı Muvazaalı Eczane Yaptırım Ve Davaları SGK,’ nın Komisyon Kararı Gereğince, Eczanenin Ödemelerinin Durdurulması İle Fahiş Miktarlarda Bloke Koyması Ve Dava (Mahkeme) Süreci Eczacının, Sahtecilik Fiiline İştiraki Saptanmadan Protokolün 5.3.10 Maddesi Gereğince 10 Kat Para Cezası Ve Uyarı İşlemi Uygulanamayacağına Dair Mahkeme Kararı Muvazaalı Eczane İle Diplomasını Kiraya Veren Başka Bir Deyişle Diplomasını İşleten Eczacıya Yargıtaydan Beraat Kararı SGK `nın Protokolün 5.3.5 ve 5.3.10 Maddesi Kapsamında Uyguladığı Para Cezaları İle 6 (Altı) Ay Fesih Cezaları SGK; Eczacıların Alacaklarına Bloke İşlemi Uygulayamaz SGK; SAHTE REÇETE (HAK SAHİBİNE TESLİM EDİLMEYEN İLAÇLAR) NEDENİYLE ECZANEYE FESİH CEZASI VEREMEZ ECZACILAR; SORUŞTURMA SIRASINDA MÜFETTİŞE NASIL İFADE VERMELİDİRLER? SAHTE REÇETE NEDENİYLE ECZANELER HAKKINDA YAPILAN SORUŞTURMALAR SGK’ NIN, ORTOPEDİ AMELİYATLARINDA KULLANILAN MALZEMELERDEN DOLAYI ÖZEL HASTANELERDEN KESİNTİ YAPAMAYACAĞINA DAİR BİR MAHKEME KARARI Sağlık Bakanlığı `nın, Eczaneler Aleyhine Uygulamış Olduğu “Uyarı”, “Süreli/ Süresiz Faaliyet Durdurma” ve “Kapatma” Kararlarına Karşı Açılan Davalar SGK `nın Eczanelere Karşı Uygulamış Olduğu Para Cezaları ile Hak Edişlerinden Yapılan Kesintilere Karşı Açılan Davalar
 


Yol Tarifi