SGK’ NIN FİZİK TEDAVİ BRANŞINDA YAPTIĞI HAKSIZ KESİNTİLER VE DAVA (MAHKEME) SÜRECİ

SGK’ NIN FİZİK TEDAVİ BRANŞINDA YAPTIĞI HAKSIZ KESİNTİLER VE DAVA (MAHKEME) SÜRECİ

 

SGK, Özel Sağlık Hizmeti Sunucularının SGK ya göndermiş olduğu hizmet bedellerinden çeşitli şekillerde kesintiler yapmaktadır. Bu kesintilere örnekleme yöntemi uygulanınca ve bir de buna faiz ekleyince kesinti miktarları hayli yüklü olmaktadır.

 

SGK’ nın; Özel Hastanelerin ve Tıp Merkezlerinin Fizik Tedavi branşında uyguladığı kesintiler;

 

·       60 seans üzeri olan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları için üçüncü basamak sağlık kurumunca düzenlenmiş sağlık raporu olmadığı,

·       FTR Günlük ve FTR Haftalık çalışması olan hekimlerin günlük çalışma saati üzerinden yapılan hesaplamada FTR kotalarını aşmış olması,

·       Hastanın G81 ve G82 ile tedavi alması,

·       Uygun olmayan raporla fazla FTR seansı elde edilmiştir

 

Gibi nedenlere dayanmaktadır.

 

Ancak SGK’ nın iddiası kapsamında hastaların tıbbi evrakları vs incelendiğinde kesintilerin doğru olmadığı görülmektedir.

 

Şöyle ki;

 

·       60 seans üzeri olan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları için üçüncü basamak sağlık kurumunca düzenlenmiş sağlık raporu olmadığı iddia edilen hastanın tıbbi evrakları incelendiğinde, 30 seans sonrası devam edilecek tedaviler için üzerinden 1 yıl geçmiş olduğu görülmektedir.

·       Ya da hekimlerinin kotalarını aşmadıkları,

·       Hastanın yalnızca tek bir koddan tanı ve tedavi aldığı,

·       Uygulanan fizik tedavi seansının fazla olmadığı

 

Tespit edilmiştir.

 

Aslında SGK nın sağlık hizmet sunucusunun itirazını hiç incelemediği, evraklara dahi bakılsa hemen anlaşılacak bu durumda asıl hedeflerinin amaçladıkları kesintileri yapmak olduğu görülmüştür.

Tarafıma başvuran hastane ve tıp merkezlerinin geneli ayın 15 inden sonra yani kesinti yapıldıktan sonra başvurmaktadır. Bu durumda dava konusu SGK nın haksız yapmış olduğu kesintinin iadesi olmaktadır. Bu kesintiye bir de SGK o anlaşılamayan faiz oranını ekleyince kesinti miktarları yüksek hale gelmektedir. Ancak ayın 10 undan önce yani SGK kesintiyi henüz muhasebeleştirmeden önce dava açılması halinde yapılacak olan kesintinin uygulanmasının durdurulması mümkün olmaktadır. Bunun için mahkemeden ihtiyati tedbir kararı alınması gerekmektedir. Bu durumda davanın kesinleşmesine kadar yani yerel mahkeme, bölge adliye mahkemesi ve Yargıtay denetimine kadar bu kesinti yapılamayacaktır. Yargılama aşamasında ise yapılacak bilirkişi incelemesinde SGK nın kesintisinin haksız olduğu anlaşılacaktır.

 


Yol Tarifi