İSTANBUL ECZACI ODASI’ NDAN “HIZLI ECZA”CEZALARI
Son günlerde tarafımıza sık sorulan sorulardan biri de “hızlı ecza” soruşturmalarıdır. Kurumsal web sayfasına göre Hızlı Ecza, bölgedeki eczaneler ile anlaşmalı olarak çalışan ve siparişleri kendi özel kuryeleri ile en yakın eczaneden alıp teslim eden bir alışveriş uygulamasıdır. Hizmetlerini, eczane güvencesi ile internetten satışına izin verilen; dermokozmetik, kişisel bakım, besin takviyeleri, anne & bebek ürünleri, cinsel sağlık ve birçok kategorideki binlerce ürün seçeneğini hızlı ve güvenli teslimat avantajıyla sipariş eden kişiye en yakın eczaneden alıp kapıya getirmek şeklinde, belirtmektedirler. Sloganları ise; Hızlı Ecza ile Eczaneler Tek Tıkla Kapınızda! Diyebiliriz ki; “getir”, “iste gelsin”, “sende o” gibi uygulamaların eczane versiyonudur.
İşte bu noktada İstanbul Bölge Eczacı Odası, bir şikayet yahut “hızlı ecza” tarafından çektiği bilgilerle eczacıyı; deontolojiye, meslek etiğine aykırı davranmak eylemi nedeniyle onur kurulu toplantılara çağırmakta, ifadelerini almakta ve 7 (yedi) gün sanat icrasından men cezası vermektedir. Hemen belirtelim ki; bu ceza kesin olmayıp Yüksek Haysiyet Divanına itiraz yolu açıktır. Türk Eczacıları Birliği’ nin Yüksek Haysiyet Divanı aşamasında bu cezaya aynen uyacağı mı; bunu 3 gün sanat icrasından men cezası yahut uyarı cezası gibi daha hafif bir cezaya indirip indirmeyeceği yahut artırıp artırmayacağı konusu henüz belirsizdir. Zira TEB Türk Eczacıları Birliği Yüksek Haysiyet Divanı bu konu ile ilgili henüz toplanmamıştır.
Peki; hızlı ecza uygulaması ile İstanbul Eczacı Odasının yahut Türk Eczacıları Birliği’ nin verdiği/ vereceği sanat icrasından men kararı doğru mudur? Hukuken yerinde midir? Öncelikle; hızlı ecza uygulaması ile ilaç satışı yapılmamakta; dermokozmetik, kişisel bakım, multivitamin gibi ürünlerin satışı yapılmaktadır. Ancak yönlendirme içerikli olduğu, rekabeti engelleyici olduğu gerekçesiyle deontolojiye aykırı görülmektedir. Peki deontolojiye aykırı olduğu bir an için kabul edilse dahi hızlı ecza ile satış yapma eylemi, sanat icrasından men kararını gerektirir mi? Kanaatimizce hayır. Çünkü 6643 Sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu’ nun 30. Maddesine göre hangi eylemlere hangi cezaların verileceği yönetmeliğe bırakılmış olup bu hususta henüz bir yönetmelik yayımlanmamıştır. Diğer yandan yapılan eylem ile verilen ceza arasında bir oran olması gerekmektedir. Böyle bir eylem karşısında sanat icrasından men gibi bir ceza verilmesi ağır bir yaptırım olmuştur.
Şu aşamada Türk Eczacıları Birliği’ nin hızlı ecza nedeniyle İstanbul Eczacı Odasının verdiği sanat icrasından men cezasına uyup uymayacağı yahut bu cezayı uyarı kabilinden daha hafif bir cezaya evirip evirmeyeceği merak konusu olmuştur.
Sağlık Hukuk | Özel Hastane - SGK Davaları | SGK Eczane Davaları
Bu sitede bulunan her türlü bilgi, yazı ve yapılan açıklamalar bilgilendirme amaçlıdır. Reklam amacı taşımaz. Bu nedenle, haksız rekabet yaratıldığı şeklinde algılanmamalı ve yorumlanmamalıdır. Ziyaretçiler ve Müvekkillerin, Sitede yayımda olan bilgiler nedeniyle zarara uğradıkları iddiası bakımından Hukuk Büromuz herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.