SGK’ NIN “SURETİYLE MUAYENE KATILIM PAYI, İLAÇ KATILIM PAYI, REÇETE KATILIM PAYI GİBİ TUTARLARIN TAHSİL EDİLMEDİĞİ YAHUT EKSİK TAHSİL EDİLDİĞİ” İDDİASIYLA UYGULADIĞI HAKSIZ CEZALAR
Son dönemde; birçok eczacıya SGK, “geçmişe dönük yasal defter belgeleri, gelir faturaları, mali hafıza dökümleri incelemesi” yapılarak hastaların ifadelerine başvurmak suretiyle muayene katılım payı, ilaç katılım payı, reçete katılım payı gibi tutarların tahsil edilmediği yahut eksik tahsil edildiği, iddia edilmektedir. Bu kapsamda eczacıdan Eczane Protokolünün 5.3. maddesi kapsamında savunma yapması istenilmekte, devamında protokolün 5.3.6 maddesi uyarınca para cezası ve 1. Kez yazılı uyarı işlemi uygulanmaktadır.
Bu savunma SGK Müfettişliği tarafından istenilmekte olup esasen hiçbir yasal dayanağı yoktur. Zira; SGK incelemesi kendi yetki alanı kapsamında yapmamakta; adeta kendisini vergi dairesi yerine koymakta vergi incelemesi yapar gibi denetim yapmaktadır.
Öncelikle; eczanenin mali belgelerinden muayene katılım, ilaç/ reçete katılım payının alınmadığı yahut eksik alındığı nasıl tespit edilmiştir, anlaşılamamıştır. Görünen o ki SGK bu defterleri eczacıdan şeklen istemiş; inceleme dayanağı asıl deliller ise hasta beyanlarıdır. İşte bu noktada sorun başlamaktadır. Hastaların geçmişe dönük verdiği ifadelere güvenilebilir mi; ne kadar sağlıklı ifade verebilirler ve bu ifade doğru olur mu?
Hemen belirtmek gerekir ki; SGK; ancak protokolün 5.3.6 maddesini uygulayabilir. Başka bir cezai şart uygulama alanı bulmaz. Protokolün 5.3.6. maddesi ise şu şekildedir:
“5.3.6. Kurumun mahsup suretiyle tahsilini yaptığı haller hariç olmak üzere, alınması gereken ilaç katılım payları ve/veya ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım paylarını, ve/veya eşdeğer ilaç uygulaması nedeniyle oluşan fiyat farklarını tahsil etmeyen veya hastaya iade eden eczacılara, ilk tespitte 500 (beşyüz) TL cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır, yazılı uyarıya rağmen tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1 (Bir) ay süre ile sözleşme yapılmaz. Tespit işlemi Kurumca yapılabileceği gibi ilgili eczacı odası tarafından da yapılabilir.”
Sonuç olarak; SGK para cezası olarak ancak 500 TL para cezası uygulayabilir. Ancak bu işlemle birlikte eczacı 1. Kez yazılı uyarılmış olur. Şayet 2. Kez aynı eylemin işlenmesi halinde 1 ay süre ile sözleşme feshedilir; yani eczacının MEDULA ekranı kapatılır.
SGK incelemeleri ise yıl bazlı olarak yapmaktadır. Dolayısıyla mevzu para cezası değil 1. Kez yazılı uyarı işlemdir. Dikkatin bu noktada olması önem arz etmektedir.
Saygılarımla.
Sağlık Hukuk | Özel Hastane - SGK Davaları | SGK Eczane Davaları
Bu sitede bulunan her türlü bilgi, yazı ve yapılan açıklamalar bilgilendirme amaçlıdır. Reklam amacı taşımaz. Bu nedenle, haksız rekabet yaratıldığı şeklinde algılanmamalı ve yorumlanmamalıdır. Ziyaretçiler ve Müvekkillerin, Sitede yayımda olan bilgiler nedeniyle zarara uğradıkları iddiası bakımından Hukuk Büromuz herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.