SGK’ nın “Eksik Eczacı İndirimi” Nedeniyle Uyguladığı Haksız Kesintiler
Son dönemde; birçok eczacıya SGK, “eksik eczacı indirimi” uygulandığı iddiasıyla tebligat göndermekte, hak edişlerin mahsup edileceğini yani kesinti yapılacağı, bildirilmektedir. Yazı içeriği şu şekildedir:
“Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol’ de değişiklik yapan 28.04.2023 tarihli 2023/ 1 sayılı Ek Protokol uyarınca, Ekim 2022 ile Nisan 2023 fatura dönemlerinde Kurumumuza …………… TL tutarında eksik eczacı indirimi uyguladığınız ve toplamda ……….. TL tutarında fazla reçete hizmet bedeli fatura ettiğiniz tespit edilmiş olup toplam ………. TL’ nin ödeme tarihi itibariyle hesaplanacak yasal faizi ile birlikte öncelikle Kurumumuzda bulunan alacaklarınızdan mahsup edileceği; alacaklarınızın yeterli olmaması halinde yasal yollardan tahsil edileceği hususunda, bilginizi rica ederim.”
Bilindiği üzere, eczacı iskontosu yani ilaçta kamu kurum iskontosu uygulaması, Sosyal Güvenlik Kurumunun ilaçlarda satış fiyatı üzerinden ilaç firmalarından ek iskonto istediği ve bu iskonto oranının da Sağlık Uygulama Tebliği'ne istinaden belirlenerek Kurum Medula sistemine yansıtıldığı bir uygulamadır.
Protokolün 3.4 maddesi ile, Eczacının Kuruma yaptığı indirim oranı bir önceki yıl satış hasılatı (KDV hariç) üzerinden;
1.701.000 TL'ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 0 indirim,
1.701.000 TL’den 2.126.250 TL’ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 0,75 indirim,
2.126.250 TL’den 2.551.500 TL’ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 1,30 indirim,
2.551.500 TL’den 3.572.100 TL’ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 1,60 indirim,
3.572.100 TL’den 4.252.500 TL’ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 2,25 indirim,
4.252.500 TL’nin üzerinde satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 2,50 indirim uygulanacağı belirlenmiş olup, bir önceki yıl satış hâsılatı olmayan ve yeni açılan eczaneler için ise en düşük indirim oranı ve en yüksek hizmet bedeli uygulanacağı belirlenmiştir.
Hemen belirtmek gerekir ki; eczacı, indirim oranına, miktarına müdahale edememekte; MEDULA sistemi tarafından bu bilgiler çekilmektedir. Burada oluşan sorunun temelince covid pandemisi nedeniyle sözleşmelerin geç imzalanmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle; hasılat miktarı doğru şekilde hesaplanamamaktadır. SGK; da eksik eczacı indirimi uygulandığı, iddiasıyla kesinti yapmaktadır. Halbuki eczacı tarafından değil kasten ihmali dahi bir durum söz konusu olmayıp sorumluluk, sözleşmenin bizatihi geç imzalanmasından kaynaklanmaktadır. Ancak, SGK; kendi kusurundan kaynaklanan sorumluluğu eczacılara yüklemekte daha doğru bir ifadeyle kendi kusurundan hak ve menfaat elde etmeye çalışmaktadır. Bu durum ise kötü niyetli bir uygulama olup hiçbir evrensel hukuk düzeni kötü niyeti korumaz!
Bu noktada yapılacak olan dava açmak ve kesintinin yapılmasına engel olmak adına ihtiyati tedbir kararı almak olmalıdır.
Saygılarımla
Av. Filiz Tolgay Kılıç
Sağlık Hukuk | Özel Hastane - SGK Davaları | SGK Eczane Davaları
Bu sitede bulunan her türlü bilgi, yazı ve yapılan açıklamalar bilgilendirme amaçlıdır. Reklam amacı taşımaz. Bu nedenle, haksız rekabet yaratıldığı şeklinde algılanmamalı ve yorumlanmamalıdır. Ziyaretçiler ve Müvekkillerin, Sitede yayımda olan bilgiler nedeniyle zarara uğradıkları iddiası bakımından Hukuk Büromuz herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.