SGK, 5510 Sayılı Kanunun 64/1-C Maddesi Gerekçesiyle Kesinti Yapamaz, Ceza Kesemez. Başka Bir Deyişle SGK, Yabancı Uyruklu Hastaya Verilen Sağlık Hizmetini, Kronik Hastalık Tescil Tarihinden Önce Mevcuttur Diyerek Kesinti Yapamaz. Bu kesintiler yapılmadan dava açılırsa mahkemeden alınacak ihtiyati tedbir kararı ile durdurulur; kesinti yapılmışise dava yoluyla geri alınır.
SGK, son zamanlarda yabancı ülke vatandaşlarının faturalarında örnekleme ve geriye dönük inceleme yaparak inceleme yaparak; “Hastanın tanıları tescil tarihi öncesinde mevcut olduğundan, kronik hastalığına ait tedavileri ödenmez.” diyerek yahut “Kronik hastalık, 5510 GSS 64/1-c maddesi” diyerek birçok özel hastane, tıp merkezi, diyaliz merkezlerinden kesinti yapmakta iken bunlara eczaneler ve medikal marketleri de eklemiştir.
Daha açık bir anlatımla SGK; “yabancı ülke vatandaşlarının kronik hastalıklarının sigortalının tescil tarihinden önce mevcut olduğunu” ileri sürerek, eczanelerin ve diğer tüm özel sağlık hizmeti sunucularının vermiş olduğu sağlık hizmetini yok sayarak ya ödenme noktasına gelince bedelini vermekten imtina etmekte ya da ödemiş olduğu bedelleri bugünün hak edişinden kesmektedir. SGK’ nın bu hukuksuz işleme dayanak olarak göstermiş olduğu gerekçe ise 5510 Sayılı Kanunun 64. Maddesidir. SGK, bu madde ile kurumca finansmanı sağlanmayacak sağlık hizmetlerini düzenlemiş olup yabancı ülke vatandaşlarının; genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayıldığı tarihten önce mevcut olan kronik hastalıklarının, finansmanının sağlanmayacağını, düzenlemiştir.
Ancak SGK; bu kesintileri yaparken eczane ve medikal marketlerin MEDULA sisteminden hastanın önceki tedavi geçmişini göremediğini ve sigortalının tescil tarihinin ne zaman yapıldığını, kronik hastalığın tescil tarihinden önce olup olmadığının sorgulama yapma imkanı olmadığını, görmezden gelmiştir. Diğer taraftan; bu işlemin sorumluluğu tamamen MEDULA sisteminin tek kurucusu ve işleticisi olan SGK ya aittir. Zira; SGK’ nın hastanın kronik hastalığının sigortalının tescil tarihinden önce olduğu hususunda bilgi ve uyarı vermenin sorumluluğu SGK ya aittir. Şayet; böyle bir durum varsa SGK reçetenin Kuruma fatura edilmesi işlemine onay vermemesi gerekmektedir. Sonuç olarak; hasta tedavisini olmakta, SGK bedelini ödemekten imtina etmekte ancak zarar eczane ve medikal markete kalmaktadır.
Özellikle; hastaya verilen reçete bedelinin külfetli ve masraflı bir hizmet olduğu gözetildiğinde SGK’ nın yapmış olduğu kesintiler yüzbinlerle ifade edilmektedir. Bu noktada; SGK’ nın yapmış olduğu kesintiye engel olmak için öncelikle ihtiyati tedbir kararı alınmalıdır. Aşağıda; SGK’ nın kesinti yazısını ve SGK’ nın yapmış olduğu bu kesintiye karşı verilen ihtiyati tedbir kararını eczane, medikal market ve diğer tüm sağlık hizmeti sunularının dikkatine sunarız.
T.C.
İstanbul Anadolu ()MAHKEMESİ
İHTİYATİ TEDBİR KARARI
ESAS NO: 2021/...... Esas
HAKİM:....................
KATİP: ...................
DAVACI: ....................
VEKİLİ: Av. FİLİZ KILIÇ
DAVALI: SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
DAVA: Menfi Tespit (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 11/03/2021
-HMK 389. maddesinin "mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından yada tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir" hükmü doğrultusunda davacı vekilinin ihtiyati tedbir talebi değerlendirilmekle; ihtiyati tedbir talep harcı ve dava konusu ilaç bedeli olan 36.196,60 TL'nin %20'si olan 7.239,32 TL teminat yatırılması karşılığında KABULÜ İLE; SGK Başkanlığı İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Süreyyapaşa Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi'nin 02/03/2021 tarih ve E-80809872-104.03-21176513 sayılı yazısı ile bildirilen eczane protokolüne göre yersiz ödendiği belirtilen 4 adet reçete toplamı olan 36.196,60 TL bedelin tahsiline ilişkin işlemin TEDBİREN DURDURULMASINA, karar tarihinden itibaren 1 hafta içerisinde gerekli harç yatırılıp teminat depo edilerek tedbirin uygulanmasının talep edilmesi halinde tedbirin uygulanması için SGK'ya müzekkere yazılmasına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda tensiben karar verildi. 16/03/2021
Katip Hakim
Sağlık Hukuk | Özel Hastane - SGK Davaları | SGK Eczane Davaları
Bu sitede bulunan her türlü bilgi, yazı ve yapılan açıklamalar bilgilendirme amaçlıdır. Reklam amacı taşımaz. Bu nedenle, haksız rekabet yaratıldığı şeklinde algılanmamalı ve yorumlanmamalıdır. Ziyaretçiler ve Müvekkillerin, Sitede yayımda olan bilgiler nedeniyle zarara uğradıkları iddiası bakımından Hukuk Büromuz herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.