VERESELİ İŞLETİLEN BİR ECZANENİN, ECZACININ VEFATI TARİHİNDE REŞİT OLAN ÇOCUCU 5 YIL İÇİNDE YANİ VERESELİ İŞLETİLME SÜRESİ İÇİNDE ECZACILIK EĞİTİMİNE BAŞLARSA VERESELİ İŞLETİLME SÜREDİ DEVAM EDECEK MİDİR?

VERESELİ İŞLETİLEN BİR ECZANENİN, ECZACININ VEFATI TARİHİNDE REŞİT OLAN ÇOCUCU 5 YIL İÇİNDE YANİ VERESELİ İŞLETİLME SÜRESİ İÇİNDE ECZACILIK EĞİTİMİNE BAŞLARSA VERESELİ İŞLETİLME SÜREDİ DEVAM EDECEK MİDİR?

Eczacıların yaşadığı en büyük ihtilaflardan birisi vereseli eczane işletme ve devamında takip eden daha doğrusu çıkartılan ihtilaflardır.

Bilindiği üzere; eczacılar mesleklerini mirasçılarına devredilmektedir. Bizim sistemimiz de böylesine bir lütuf hiçbir meslek grubuna verilmemiştir. Çünkü; eczacıların vefatı halinde eczacı olmayan mirasçıları eczaneyi 5 yıl süre ile işletmeye devam edebilmektedir. Bu lütuf hiçbir meslek grubuna verilmemiştir, demiştik. Gerçekten öyle hangi meslek grubu meslekten olmayan çocuklarına mesleğini devredebiliyor? Eğer bakkal işletmiyorsa. Bir muhasebeci mükelleflerini muhasebeci olmayan mirasçılarına bırakamaz. Aynı şekilde bir doktor muayenehanesini doktor olmayan mirasçılarına bırakamaz.

Ve hatta öyle ince, eczacılarının taa mirasçılara kadar kayırıldığı öyle bir lütuftur ki; vereseli işletme süre somut olayın niteliğine göre 5 yıl ile de sınırlı kalmayabilir. Eğer vefat eden eczacının mirasçısı/ mirasçıları eczacının vefat ettiği tarihte erişkin değil ise; 6197 Sayılı kanun gereği eczacının mirasçısının/ varisinin ilk- orta ve lise eğitimini tamamlaması beklenir. Ve eğer varis eczacılık eğitimine başlarsa tamamlaması beklenir. Görüleceği üzere eczanenin vereseli işletilme süresi uzun yılları bulabilmektedir.

Birçok eczacı müvekkilim, dostum haklı olarak mesleğin artık yapılacak yanı kalmadığını, SGK baskısı, oda baskısı, İlaç fiyat kararnamesi, ilaç yokları gibi birçok serzenişte bulunmaktadırlar haklı olarak. Ancak hepsine söylediğim; çocuklarınız için bekleyin. Beklemelerini tembihlediklerim şey ne yazık ki ölümleri. Birçok eczacı vefatları halinde eczanelerinin akıbetlerini bilmemektedirler. Ve birçok ihtisas mesleklerinin en az eczacılar kadar kendi içlerinde sorunları vardır. Mesleki bu sorunlar; ulusal ve hatta küresel sorunların yansımasıdır. Bunu her meslek grubu yaşamaktadır. Ancak; bir eczanenin işletmecisi ve mesul müdürü iseniz ve bir ruhsatnameniz varsa biliniz ki sıkı sahip olmalısınız. Şartların neleri getireceği bilinmemekte, bilindiği üzere yakın bir tarihe kadar yeni mezun eczacıların ruhsat devralma gibi bir dertleri yoktu. 2014 yılında getirilen bu düzenleme ile bir anda aslında idari anlamda bir faaliyet izni olan ruhsatların ekonomik değeri oldu. Ki bu değer milyonlarla ifade edilebilen değerdir. Ve bu ruhsat devri artık emekli olup da köşesine çekilmek isteyen eczacının emekli ikramiyesi olmuştur. O nedenle mesleğe sahip çıkmak, mesleği yukarılara taşımak gerekmektedir.

Eczacılar bu imkanı veren 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun olup bu kanun 1953 yılında düzenlenmiş ve yürürlüğe girmiştir. Diyebiliriz ki 70 yıl önceki düzenleme eczacıların daha lehinedir.

Eczacı varislerinin en çok sorunla karşılaştığı konu vereseli eczane işletilmesidir.

 18/12/1953 tarih ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un  9 uncu maddesine göre ölen bir eczacının karısı veya kocası veya çocukları namına mesul müdür tarafından idaresi (5) seneyi geçemez. Şu kadar ki; ölen eczacının çocuğu bu müddetin hitamında reşit değilse reşit oluncaya ve eczacı mektebine veya fakültesine girdiği takdirde bu tahsili bitirinceye kadar devam eder.'' hükmüne yer verilmiştir.

 

Peki; eczacının vefat ettiği tarihte varis reşit ise ve verese süresi içinde yani 5 yıl içinde eczacılık fakültesine başlamış ise ne olacak?

Sağlık Müdürlükleri eczacının varislerinin bu taleplerini reddetmekte ve bu düzenlemenin reşit olmayan çocuk için geçerli olduğunu, eczacının reşit olan çocuğu eczacılık eğitimini tamamlasa dahi verese süresinin uzatılmayacağını bildirmekte, eczacı varisinin bu talebini reddetmekte ve eczanenin ruhsatnamesini iptal etmektedir.

Peki gerçekten idare haklı mıdır? Gerçekten, bu düzenleme eczacının vefatı tarihinde reşit olmayan çocukları için mi geçerlidir?

Cevap hayır. Eczacının ölümü halinde, ölen eczacının eşi veya çocukları adına eczanenin en fazla 5 yıl süreyle mesul müdür tarafından idare edilebileceği, ancak ölen eczacının çocuğu 5 yıllık sürenin dolduğu tarihte reşit değil ise reşit oluncaya veya eczacılık fakültesine girmesi halinde bu tahsilini bitirinceye kadar eczanenin mesul müdür idaresinde işletilebileceği anlaşılmaktadır. 6197 sayılı Kanun'un bu hükümlerinin amacı, ölen bir eczacının çocuğunun eczacılık eğitimi alması halinde, işletilmekte olan eczanenin ruhsatının iptal edilmeyerek eğitiminin tamamlanmasından sonra ölenin çocuğu tarafından eczanenin faaliyetinin devam ettirilmesidir.

Peki idarenin bu kararına karşı ne yapılabilir? Öncelikle İl/İlçe Sağlık Müdürlüklerine yapılacak olan başvurunun vereseli işletme süresinin bitimine hemen yakın bir sürede yapılmaması gerekir. Varislerin, ya verese süresini uzatacağını garanti gibi görmeleri ya da yanlış yönlendirilerek verese süresinin uzatılacağına kanaat getirmelerinden dolayı verese bitiş süresinin hemen öncesinde yaptıkları görülmektedir.

Varislerin bu başvuruyu en az 2 ay öncesinde yapmaları tavsiye olunur. Çünkü TİTCK ile yazışmalar yapılmakta cevap gecikebilmektedir. Bu şu nedenle önemlidir: Verese bitiş süresi geldiğinde varise eczaneyi kapat, tasfiye işlemlerine başla tebligatı gelmektedir. Bu durumda varise iptal davası açmak, yürütmeyi durdurma kararı çıkartmak için yeterli süre kalmamaktadır.

Bu durumda öncelikle en az 2 ay öncesinden başvuru yapılmasını, red yazısı geldiğinde hiç vakit kaybetmeden dava açarak yürütmeyi durdurma kararının alınmasını, eczanenin bu şekilde yargılama kesinleşinceye kadar açık kalmasını sağlamak gerekmektedir.

Peki davanın akıbeti ne olmaktadır. Hemen söyleyelim; mahkemeler 6197 Sayılının 9. Maddesini idare gibi dar yorumlamıyor. Varisin eczacılık fakültesine girmesi halinde bu tahsilini bitirinceye kadar eczanenin vereseli işletilmesine, karar vermektedir.

 

Saygılarımla

                                                                                   Av. Filiz Tolgay Kılıç

Eczane - SGK Davaları

SGK’ nın “Eksik Eczacı İndirimi” Nedeniyle Uyguladığı Haksız Kesintiler RAPOR VE REÇETELERİN, NASIL VE NE ŞEKİLDE SAHTE OLARAK DÜZENLENDİĞİ İSPAT EDİLMEKDİKÇE; ECZACIYA, CEZA VERİLEMEZ VERESELİ İŞLETİLEN BİR ECZANENİN, ECZACININ VEFATI TARİHİNDE REŞİT OLAN ÇOCUCU 5 YIL İÇİNDE YANİ VERESELİ İŞLETİLME SÜRESİ İÇİNDE ECZACILIK EĞİTİMİNE BAŞLARSA VERESELİ İŞLETİLME SÜREDİ DEVAM EDECEK MİDİR? Anayasa Mahkemesi Eczacılara Sanat İcrasından Men (Meslekten Men) Cezası Veren 6643 Sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunun 30. Maddesi’ ni Anayasaya Aykırı Bularak İptal Etti!!! Peki ya Bundan Sonra İlaç Alım Protokolündeki Cezai Şart Koşullarının Yüksek Mahkeme Kararları Işığı Altında Değerlendirilmesi SGK’ nın Kota Aşımı Nedeniyle Eczaneye Ödemediği Reçete Bedelleri Nasıl Geri Alınır? Valcyte Tablet Nedeniyle SGK Eczaneden Kesinti Yapabilir Mi? Eczanenin Nakli İçin Başvurulduğunda Muvazaa Nedeniyle Nakle Onay Verilmezse Eczaneler Ve Eczacılar Hakkında Kanununa Aykırılık ve İspençiyari Ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununa Aykırılık Nedeniyle Eczacı Aleyhine Kesinlen İdari Para Cezalarına Karşı Açılan Dava Ve Emsal Mahkeme Kararı MEDULA’ nın Onay Vermesi İşlemine Güvenerek İlacı Hastaya Veren Eczacının Kusuru Olmadığına Dair Yargıtay Kararı SGK’ nın; Yabancı Uyruklu Hastalara Verilen Reçete Bedelini Hastanın Kronik Hastalığının Sigortalı Tescil Tarihinden Önce Mevcut Olması Başka Bir Deyişle 5510 Sayılı Kanunun 64/1-C Maddesi Kapsamında Eczanelerden Yapmış Olduğu Kesintilere Karşı Açılan Dava Ve Emsal İhtiyati Tedbir Kararı Muvazaalı Eczane Yaptırım Ve Davaları SGK,’ nın Komisyon Kararı Gereğince, Eczanenin Ödemelerinin Durdurulması İle Fahiş Miktarlarda Bloke Koyması Ve Dava (Mahkeme) Süreci Eczacının, Sahtecilik Fiiline İştiraki Saptanmadan Protokolün 5.3.10 Maddesi Gereğince 10 Kat Para Cezası Ve Uyarı İşlemi Uygulanamayacağına Dair Mahkeme Kararı Muvazaalı Eczane İle Diplomasını Kiraya Veren Başka Bir Deyişle Diplomasını İşleten Eczacıya Yargıtaydan Beraat Kararı SGK `nın Protokolün 5.3.5 ve 5.3.10 Maddesi Kapsamında Uyguladığı Para Cezaları İle 6 (Altı) Ay Fesih Cezaları SGK; Eczacıların Alacaklarına Bloke İşlemi Uygulayamaz SGK; SAHTE REÇETE (HAK SAHİBİNE TESLİM EDİLMEYEN İLAÇLAR) NEDENİYLE ECZANEYE FESİH CEZASI VEREMEZ ECZACILAR; SORUŞTURMA SIRASINDA MÜFETTİŞE NASIL İFADE VERMELİDİRLER? SAHTE REÇETE NEDENİYLE ECZANELER HAKKINDA YAPILAN SORUŞTURMALAR SGK’ NIN, ORTOPEDİ AMELİYATLARINDA KULLANILAN MALZEMELERDEN DOLAYI ÖZEL HASTANELERDEN KESİNTİ YAPAMAYACAĞINA DAİR BİR MAHKEME KARARI Sağlık Bakanlığı `nın, Eczaneler Aleyhine Uygulamış Olduğu “Uyarı”, “Süreli/ Süresiz Faaliyet Durdurma” ve “Kapatma” Kararlarına Karşı Açılan Davalar SGK `nın Eczanelere Karşı Uygulamış Olduğu Para Cezaları ile Hak Edişlerinden Yapılan Kesintilere Karşı Açılan Davalar
 


Yol Tarifi