8 EYLÜL 1999 VE ÖNCESİNDE İŞE GİRİŞİ YANİ SİGORTALI OLUP DA PRİMİ YATIRILMAMIŞ OLANLARIN DA EYT KAPSAMINDA EMEKLİ OLMA HAKLARI VARDIR

8 EYLÜL 1999 VE ÖNCESİNDE İŞE GİRİŞİ YANİ SİGORTALI OLUP DA PRİMİ YATIRILMAMIŞ OLANLARIN DA EYT KAPSAMINDA EMEKLİ OLMA HAKLARI VARDIR

EYT; terimi “emeklilikte yaşa takılanlar” ı ifade etmektedir. Peki, EYT ile kastedilen nedir? Neden son zamanların gündemi olmuştur?

EYT sorunu 1999 yılında yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan değişiklikle ortaya çıkmıştır. Bu değişiklik ile 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlarınemekliliği hak etme koşulları değişmiştir. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında yaş şartı da getirilmiştir. Yasa değiştirilmeden önce, emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yeterliydi. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20; erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim şartını yerine getirenler emekli olabiliyordu. Değişiklikten sonra ise kademeli olarak yaş ve prim gün sayısı attırılmıştır. Son halinde ise prim ödeme gün sayısı işçilerde (SSK) 7200, esnaf ve çiftçilerde (Bağ-Kur) ise 9000’e çıkartıldı. Yaş şartı ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak emeklilik yaşı belirlenmiştir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile çözümlenmiş ve Kanun, 03.03.2023 günü Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. EYT düzenlemesi (Emeklilikte Yaşa Takılanlar değişikliği) ile 1999 yılı öncesinde sigorta girişi olan kişiler yaş şartına bakılmaksızın emekli olabilecektir.

 EYT li olabilmek yani EYT kapsamında emekli olabilmek için; ilk ve en önemli koşul; 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmak yani 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin yapılmış olması ve istenen prim ve yıl şartını tamamlamak gerekmektedir. Bunlar tamam ise ikinci aşamaya geçiliyor. Ancak; EYT lilerin mağduriyeti tam da bu noktada oluşmaktadır. 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girişi olup da primi yatırılmayan sigortalıların bir kez daha mağduriyet yaşamakta ve SGK daki yetkililerin yanlış yönlendirmesi sonucu EYT kapsamında emekli olamayacaklarını, sanmaktadırlar. Oysa ki; 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olup da primleri yatırılmayan sigortalıların da EYT kapsamında emekli olmak hakları vardır. Detaylı bilgi için doğrudan mail yahut whats up dan iletişim kurabilirsiniz.

 

 

 


Yol Tarifi