Özel Hastanelerin, Özel Sağlık Hizmeti Sunucularının Hastadan Almış Olduğu İlave Ücretlerin İadesi Gerekir mi?

ÖZEL HASTANELERİN, HASTADAN ALMIŞ OLDUĞU İLAVE ÜCRETLER HASTAYA İADE EDİLİR Mİ? 

Özel hastanelerin, özel tıp merkezlerinin, dal merkezlerinin daha genel ve terminolojik bir ifadeyle özel sağlık hizmeti sunucularının hastadan almış olduğu ilave ücretler hastaya iade edilir mi? Yahut iade edilmesi doğru mudur? Yahut ilave ücretlerin hastaya iade edilmemesi için ne yapılması gerekmektedir? 

Tarafımıza yapılan son başvurularda; hastaların fazladan ödedikleri ilave ücret konusunda SGK ya yaptıkları şikayet sonucunda iade alamayınca, iadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurdukları anlaşılmaktadır. 

Ne yazık ki birçok tüketici hakem heyetlerin de, özel hastanelerin işlemin %200 üne kadar ilave ücret alabileceği gerekçesiyle başvuruları kabul ettikleri ve SUT fiyatı dışında alınan ilave ücretin iadesine, karar verdikleri görülmektedir. 

Tüketici Hakem Heyetlerinin vermiş olduğu kararlar; ilam yani mahkeme kararı niteliğinde olup doğrudan icraya konulabilir. Ancak, özel hastanelerin 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı vardır. Fakat tüketici mahkemesinde dava açılması kararın icrasını kendiliğinden durdurmaz. Bunun için dava açarken Tüketici Hakem Heyeti kararının icra edilmemesi için ihtiyati tedbir kararı alınması gerekmektedir. 

Peki özel hastanelerin, özel sağlık hizmeti sunucularının hastadan almış olduğu ilave ücretler iade edilebilir mi? İadesi gerekir mi? İadesi doğru mudur? 

Cevap hayır, özel hastanelerin, tıp merkezlerinin hastalardan almış olduğu ilave ücretlerin hastalara iadesi gerekmez, iadesi doğru değildir. 

İlave ücret uygulaması “SUT 1.9.1 maddesi” ile getirilmiş bir uygulama olup yaptırımı “Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti12. Satın Alma Sözleşmesi” nin 12.5. maddesinde düzenlemiştir. Bu düzenleme, “SHS’lerce hastadan/hasta yakınından Kurum mevzuatına aykırı şekilde ilave ücret alındığının tespit edilmesi halinde her bir hasta için alınan/fazla alınan ilave ücret bedelinin 5 (beş) katı tutarında ceza koşulu uygulanır.” Şeklindedir. 

Özetle; hastadan ilave ücret alınmasının yaptırımı sadece SUT ve Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi ile düzenlenmiş olup o da işlemin 5 katı ceza koşuludur. Hiçbir yerde, özel hastanenin hastandan aldığı ilave ücretin hastaya iade edilmesi, düzenlenmemiştir. 

Yeri gelmişken belirtmek gerekir ki; uygulanacak bu ceza koşulu aylık ortalama cironun %10 unu geçemez.

 

Saygılarımla,                                                                                       

Av. Filiz TOLGAY KILIÇ

 


Yol Tarifi